به گزارش خبرگزاری نیشابور آنلاین؛ تعدادی از جاذبه های گردشگری نیشابور عبارتند از :
نیشابور از شهرهای استان خراسان رضوی و بعد از مشهد دومین شهر بزرگ این استان است. این شهر با داشتن آب و هوای خوب، خاک مناسب و موقعیت جغرافیایی خاص همیشه مورد توجه مردمان مختلف برای زندگی بوده است و همین تاریخ طولانی، آثار تاریخی منحصربفردی را برایش به وجود آورده است. گردشگران زیادی در هنگام سفر به مشهد از این شهر هم بازدید و از جاذبه های معروفش دیدن می کنند.
آرامگاه خیام
همین که به داخل این باغ وارد می شوید تندیس زیبایی از خیام را می بینید و بعد از مدتی قدم زدن در میان درخت های سرسبز و سریفلک کشیده به محل آرامگاه می رسید. عمارت آرامگاه توسط استاد سیحون ساخته شده و طراحی آن به گونه ای است که شکوفه های درختان اطراف در هنگام بهار بر روی آرامگاه می ریزد. بر روی این عمارت، بیست بیت از اشعار این شاعر در کتیبه های لوزی شکل با خط خوش نوشته شده است.
آرامگاه کمال الملک
آرامگاه کمال الملک نسبت به دو آرامگاه معروف دیگر نیشابور یعنی خیام و عطار کمتر شناخته شده است اما معماری جالب توجه آن حتما نظرتان را جلب می کند. طراحی بنای یادبود آرامگاه کمال الملک مثل آرامگاه های ابن سینا و خیام به دست مهندس هوشنگ سیحون انجام شده است، کسی که در سال ۱۳۳۷ شمسی، برای ساخت بنای یادبود کمالالملک طرحی را به انجمن آثار ملی ارائه داد: طرحی به مساحت زیربنای ۲۸ متر مربع شامل شش ایوانچه مقعر که داخل فرورفتگیهای آن با کاشیهای معرق لاجوردی و سفید تزئین شده بود. طرح مورد موافقت قرار گرفت و ساخت بنا در کنار آرامگاه عطار در سال ۱۳۴۱ شمسی به سبک جدید و مشبک با شش ایوان توسط چند کارگر نیشابوری شروع شد.
برای ساخت بنای این مقبره از ترکیبی از معماری سنتی و معماری نوین استفاده شده و اوج هنر معمار به نمایش در آمده است. در نقشه کلی این مقبره هم درست مثل آرامگاه خیام «هندسه» اهمیت پر رنگی دارد. در واقع برای ساخت این بنا، ۶ قوس نیمدایره و ۴ قوس متقاطع بکار رفته که بر روی قطرهای مربع بنا شده اند و همین طرح جالب، ظاهری خارق العاده و یکتا را به آرامگاه کمال الملک بخشیده است.
مقبره کمال الملک درست در کنار آرامگاه خیام قرار دارد به طوری که اگر با این باغ آشنایی نداشته باشید شاید در نگاه اول فکر کنید این دو مقبره در واقع یک بنا هستند، از آنجا که دو مقبره در کنار هم هستند طراحی آن ها هماهنگی زیادی با هم دارد. برای ساخت مقبره کمال الملک از معماری شهر کاشان، زادگاه کمال الملک الهام گرفته شده است. در این بنا از تزئینات کاشی معرق استفاده شده که زیبایی خاصی را به آن داده است و کاشی کاری ها آنقدر هنرمندانه است که با نزدیک شدن به خط تقارن قوس ها اندازه طراح ها کوچک تر می شود. سنگی که بر روی مزار کمال الملک قرار گرفته بافتی خشن دارد و از جنس گرانیت است. در بالای مقبره هم نقش برجسته ای از کمال الملک به چشم می خورد که توسط شاگرد او حجاری شده است.
تپه شادیاخ یا محله شادیاخ
شاد یاخ یا شادی کاخ یا شادی یاخ ،یکی از جاذبه های گردشگری و باستانی کشورمان ایران است و محلی است در نزدیکی شهر نیشابور در استان خراسان رضوی ،شادیاخ که از دو واژه شادی و اخ تشکیل شده ،به معنای شادی آفرین است که به نامهای شادکاخ، شاد جهان و شاد مهر نیز معروف میباشد..
این اثر تاریخی، تا اوایل سده سوم هجری مسکونی بوده و تا سال ۶۶۹ هجری که زمینلرزه ی محلی به آن آسیب فراوان رسانده، اهمیت ویژهای داشته و بخشی از بقایای شهر نیشابور در آن محل نهفته بوده است. این مکان همچنین جایگاه زندگی شیخ عطار نیشابوری بوده و اکنون نیز آرامگاه وی و همچنین خیام نیشابوری در آن محله قرار دارند.
در کاوشهای باستانشناسان که در سال ۱۳۷۹ هجری شمسی در این محل انجام گرفته شماری از بناهای معماری آن زمان مانند تالار عام، اندرونی و خانههای ویژه، آهنگری، سفالگری و شیشهگری پیدا شده است.